След Кейнс…


Роденият на 28 февруари 1953 г. в Лонг Айлънд, Ню Йорк Американец Пол Кругман, е носител на Нобелова награда за икономика за 2008 г.
Той е отличен за своя “анализ на търговските модели и местоположението на икономическата активност” (for his analysis of trade patterns and location of economic activity)!

Завършва икономика в “Йейл” и става доктор по икономически науки в Масачузетския технологически институт (MIT) през 1977 г. Преподава в Университета “Йейл”, MIT, Университета на Калифорния “Бъркли”, Института по икономика в Лондон и Университета “Станфорд”, преди да започне работа в Университета “Принстън” през 2000 г. Оттогава води и икономическа рубрика и блог в американския ежедневник The New York Times.
Кругман е професор в Принстън и колумнист на „Ню Йорк таймс“, в продължение на дълго време е работил върху влиянието на свободния пазар и глобализацията. Той споделя, че е „абсолютно ужасен“ от финансовия световен колапс:

„Построихме финансова система, която е много по-развита от системата през 1930 г. (времето на Голямата депресия), но пропуснахме факта, че по-развитата система се нуждае и от съответната по-развита защита“.
Кругман е известен в академичните среди най-вече заради нововъведенията си в теорията на международната търговия. С тях обяснява защо някои страни са доминиращи в световната търговия, а други не.

Най-известната му работа е създаването на модел, съгласно който компаниите и държавите произвеждат и търгуват заради големите икономики. Новият Нобелов лауреат спечели репутацията си с теорията си, че някои страни могат да откраднат растежа на други, като субсидират стратегически индустрии. Според теорията му преуспяващите държави в света са тези, които внасят и изнасят еднакви стоки, като автомобили например!

Кругман е признато име в академичните среди с обясненията си на валутните кризи, Теорията на международната търговия и Новата търговска теория. Най-известната му работа е създаването на модел, съгласно който компаниите и държавите произвеждат и търгуват заради икономиите от мащаба.

Специалистът е критик на “Новата икономия” от края на 90-те години, както и на фиксираните обменни курсове в Източна и Югоизточна Азия и икономическата политика на Тайланд преди финансовата криза в региона през 1997 г. Преди голямата финансова криза в Русия през 1998 г. Кругман излиза с критика на инвеститорите от рода на сриналия се през 1998 г. американски хедж-фонд Long-Term Capital Management (LTCM), чийто печалби зависят от поддържането на фиксирани обменни валутни курсове.

Като цяло Кругман се смята за неокейнсиански икономист, чийто възгледи са детайлно представени в някои от 20-те му книги, като “Незначителния просперитет” (Peddling Prosperity) например. Трудът на Кругман “International Economics: Theory and Policy”, който е преиздаден 8 пъти, е стандартен учебник по международна икономика без изчисления.

Шведската Кралска академия на науките посочва, че Кругман формулира нова теория за обяснение на въпросите, свързани със свободната търговия. “Какви са ефектите на свободната търговия и глобализацията? Какви са движещите сили зад световната урбанизация? Пол Кругман дава отговор на тези и всички свързани с тях въпроси в своята теория. Той интегрира в работата си и разделениет дотогава изследователски полета на международната търговия и икономическата география”, се посочва в изявлението на Академията.

През 1991 г. Кругман е удостоен с наградата “John Bates Clark Medal” на Американската икономическа асоциация (AEA). Според водещото международно икономическо издание IDEAS/RePEc, той е сред 50-те най-влиятелни икономисти в света днес.

През последните години, Кругман неизменно бе сред сочените за претенденти за Нобеловата награда за икономика, като прлез 1995 г. бе отличен с икономическия приз “Адам Смит”, през 2000 г. наградата “Ректенвалд”, а през 2004 г. и престижното отличие на Фондацията на Принца на Астурия в Испания в областта на социалните науки.

Използвани източници: The New York Times, http://www.bgfactor.org , http://www.news24.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s