Кремиковци – шампанско и сълзи…


d0bad180d0b5d0bcd0b8d0bad0bed0b2d186d0b8

Разкъсвана от противоречия тема! Няколко поколения, стотици семейства и хиляди съдби днес си правят равносметка на живота, кариерата, здравето си. Господи, колко мъка има по този свят!

Стопанският металургичен комбинат „Кремиковци“ навършва 45 години днес!
Началото на 60-те години на миналия век. Управляващата в България комунистическа партия насилствено е извършила национализирането и кооперирането на земята, като преди това ликвидира политическата опозиция у нас. Тя ще използва благоприятната световна икономическа конюнктура през този период, за да се впусне в авантюристични експерименти. С които ще се опитва да мери ръст с най-развитите държави в света.

През 1963 г. влизат в експлоатация първите производствени мощности: Рудоподготвително производство, Агломерационно производство, Първа коксова батерия, Първа доменна пещ, Топлоелектрическата централа и Ремонтно-механичен завод.
През 1999 г. „Кремиковци“ се приватизира от „Дару металс“ АД (сега „Финметалс холдинг“ АД). Новият собственик развива стратегия за модернизация на основните производствени мощности на комбината. В изпълнение на инвестиционната програма през 2002 г. след основна реконструкция и модернизация в действие се въвежда Първа доменна пещ. На 1 януари 2001 г. „Дару Металс“-АД се преименува на „Финметалс холдинг“-АД.

d0bcd0b8d182d0b0d0bb21На 15 август 2005 г. „Глобал Стийл Холдинг Лимитид“ (собственост на индийската фамилия „Митал“) придобива мажоритарния дял на „Финметалс Холдингс“ АД в „Кремиковци“АД, а държавата в лицето на Министерство на икономиката и енергетиката запазва миноритарно участие (25.29%).
На 22 юли 2008 г. „Кремиковци“ АД започва да работи на ишлеме за украинската компания „ВОРСКЛА Стийл“. На 6 август 2008 г. Софийският градски съд обявява неплатежоспособността на „Кремиковци“ АД. В съдебния акт е определена начална дата на неплатежоспособността и е открито производство по несъстоятелност на дружеството. Назначен е временен синдик на „Кремиковци“ АД. d182d0bed0bcd0bed0b21

Днес пред „Кремиковци” са останали две перспективи . Едната е, ако в кратки срокове се появи фирма, която да оперира. Вторият вариант е лошият – ако няма интерес – до 20-25 дни, комбинатът ще бъде затворен според Пламен Стоянов, оперативен изпълнителен директор на „Кремиковци”. Ако някой прояви интерес, трябва да направи капитален ремонт.
Притеснения и относно съществуващата реална опасност от разграбване на имуществото, споделя Стоянов. По думите му досега няма посегателства, всички портали са затворени без един. По тази причина максимално е ограничен достъпът до комбината.

Източници:

Агенция „Фокус” http://www.point-of-view.org

http://www.calendar.dir.bg

Advertisements

2 thoughts on “Кремиковци – шампанско и сълзи…

  1. Четох статията ти преди време. Много ме натъжи, затова не написах коментар. Сега обаче ще напиша нещо, за което се сетих, покрай моето „Закъсняло писмо“.
    Кремиковци е това, което е сега, защото много отдавна в него не работят хора като баща ми, които му даваха сърцето и душата си. Мъчно ми е да виждам как се руши и разграбва създаденото от поколения предани металурзи.
    Може би е време да помечтая, да се появи някой спасител на Кремиковци?!

  2. Мари-ана четох за Баща ти и преживявах с теб – в тази посока имаме нещо общо но ще ти разкажа друг път! Разрухата обаче не е плод на усилията на тези, които се бъхтят а на тези, които ги крадат и експлоатират – сложил съм и една две снимки! Такава обаче е обективната действителност и на нас не ни остава друго освен да споделяме – все пак това е нашия живот!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s