Преди 45 и само на 46!


„Демокрацията е най-висшата форма на управление, защото се основава на уважението към човека като разумно същество.“ Това са думи на Джон Кенеди (JFK) 35-ят президент на САЩ убит в Далас на 22 Ноември 1963 год. Джон Фицджералд Кенеди е роден на 29 май 1917 год. и до jfk_151този момент е най-младият президент в историята на Съединените Американски Щати – избран е едва на 43 години на тази пост. Завършил е икономика в Харвардския университет. През 1941-1945 г. служи във военноморския флот на САЩ в Тихия океан. По-късно – през 1945 г. се занимава с журналистика. В годините между 1947 и 1953 г. е член на Палатата на представителите в Конгреса на САЩ от щата Масачусетс (от листата на Демократическата партия). От 1953 до 1961 г. е сенатор. През 1960 г. той побеждава на изборите кандидата на Републиканската партия Р. Никсън. На 20 януари 1961 г. встъпва в длъжност президент на САЩ. Вътрешната програма на президента е свързана с ускоряване на темповете на икономически растеж, ограничаване на расовата дискриминация и пр. Във външната политика администрацията му сменя доктрината за “масираното възмездие” с доктрината за “гъвкавото реагиране”. Призовава за укрепване на военните блокове и за нарастване на военната мощ на САЩ, намесва се в решаването на спорни международни проблеми по пътя на преговорите, обявява се за по-реалистичен подход в отношенията със СССР. През 1963 г. кабинетът на Кенеди подписва Московския договор за забрана на изпитанията с ядрено оръжие в трите сфери. Политическият курс на Кенеди предизвиква нападки от страна на крайно реакционните кръгове на САЩ.
С неговото управление се свързват и провалът при Залива на прасетата, Кубинската ракетна криза, изграждането на Берлинската стена, началото на съветско-американската надпревара в Космоса, Виетнамската война и движението за гражданските права.
„Нека никога не преговаряме от страх, но нека никога не се страхуваме да преговаряме.“

„Толерантността не означава липса на вярност към личните убеждения. Тя по-скоро заклеймява подтискането на убежденията на другите.“

Покушението е повратен момент и за историята на САЩ. И до ден днешен остава загадка отговора на въпроса кой точно стои зад неговото убийство. Погребан е в Арлингтънското национално гробище.

Advertisements

2 thoughts on “Преди 45 и само на 46!

  1. Била съм му на мемориала в Далас на този човек и още тогава се поинтересувах по-подробно за него. За мен той е доста противоречив политик. Предполагам обаче, че за времето си е бил иновативен и модерен…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s