Ежедневие и избор след избор….


Умните хора се учат от по-умните, докато глупаците не могат или не го правят.

Симеон Щерев

 

Всеки студент по Икономикс научава от първия ден, че Исономикса се занимава с оскъдност и избор!  Как обаче се учим да правим правилен избор ние в България никой още не знае!!! Няма правила, няма критерии! Има само субективизъм, интереси, наколенки и една голяма парзалка от мазнотията, която се разлива от лигите на онези, които цял живот няма да си приберат езиците в устата, за да не забравят упражнението!

Икономическата теория е този начин за обясняване на човешкото поведение, който изхожда от предположението, че хората имат определени цели и са склонни да избират правилния път за постигането им. Как се случват обаче нещата в България? Обгрижва ме ли си талантите?

Или?

..Ние можещите водени от незнаещите,

вършим невъзможното за кефа на неблагодарните.

И сме направили толкова много, с толкова малко,

от толкова дълго време,

че вече сме се квалифицирали да правим всичко

от нищо.

Четох някаде, че талантливите се оправят трудно в живота. Мозъкът на гения преработва толкова много информация и идеи, че не му остава време да подреди самия себе си. Така и кариерата му е обречена.

Всеизвестно  правило е, че талантът трябва да бъде обгрижван и култивиран. В Щатите например има хиляди агенции, които грабват генийчетата още от люлката и се грижат за безпроблемното им развитие. Тук обаче оставяме таланта да се оправя сам и резултатите са…….. плачевни!!!

 

Специално при мен всеки ден е:

Движение, бяг по булеварди безпречинно.

Празници празни, грижи, илюзии ядове, рани.

Живота блести – лъщи от суета.

Страсти страшни, странни дребни монети.

Взирам се спирам оголена измама шепти.

Празници празни грижи, илюзии, ядове, рани.

Въпроси без отговор против обърнати длани…..

Опитва се живота да ни мачка но не би…..

Все пак си е наш и го притежаваме – него не той нас! И ще го караме да ни радва! Живота трябва да се живее днес, да бъде побеждаван ден след ден, едва тогава нашето утре ще придобие истински смисъл!

Единственото в което съм сигурен е, че е единствен и затова компромисите ги свеждам до минимум! Копромисите не с нещо друго а със самия себе си и за хората около мен – тези, които обичам!

Ще се боря за тях!

Advertisements

One thought on “Ежедневие и избор след избор….

  1. Глупака не се учи, защото се мисли за умен, и затова и не иска да се учи. Лесно им е на тях. А това в ;ИЛИ; е точното описание за делата на умния, на таланта, който от нищо прави всичко, подчинен на някой глипак, който е незнаещ, докога? Питам се често, защо е толкова трудно понякога да се живее, но да, живота си е наш, сурав и курав, и не само в България, а по целият свят е така. Затова край на компромисите.Те са игра с огъня, предимно и само за този, който ги прави. Само, когато много обичаме е оправдано, пред самите нас, НО пак си Е…ееееееееее.Егал. Ще се борим.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s