АНТАГОНИЗЪМ


Антагонизъм (от гръцки ανταγωνισμός — спор, борба) е една от формите на противоречие, характеризираща се с остра, непримирима борба между враждебни сили и тенденции, между противоположни възгледи и интереси.
Религиозен антагонизъм
Нетърпимостта и противопоставянето на религиите води до религиозен антагонизъм: християни срещу мюсюлмани, протестанти срещу католици, мюсюлмани срещу юдеи. Подобен антагонизъм съществува и между поддръжниците на идеята за еволюцията и тези за сътворението.
Антагонизъм в марксизма (класова борба)
До Маркс класовата борба се счита за случайно явление. В историческия материализъм деленето на обществото на класи според отношението им към средствата за производство е закономерност, определена от обществено-икономическата формация. Карл Маркс счита, че буржоазните капиталистически отношения се явяват последната антагонистична форма на обществения процес на производство.), а В. И. Ленин отбелязва, че антагонизмът и противоречието са две различни неща и че при социализма първото ще изчезне, а второто ще остане.

Приятелството означава междуличностна връзка, която се изразява в поведение на сътрудничество и подкрепа, взаимно разбиране, уважение и привличане, както и прояви на помощ в случаи на нужда или криза. Приятелите са хора, които взаимно се радват на компанията си и проявяват лоялност един към друг, често до степен на алтруизъм. Обикновено споделят сходни вкусове и вършат заедно дейности, които са им приятни, помагат си в трудни моменти, обменят съвети и си връщат един на друг жестовете. За някои хора приятелството означава и просто доверието, че другият няма да ти навреди. Ценностите, които човек открива в приятелствата си с други хора, често са резултат от това, което те демонстрират като редовно поведение:
• поведение, при което един човек желае най-доброто за друг,
• честност, например в ситуации когато е трудно истината да бъде изречена без да нарани чувствата,
• взаимно разбирателство.

Реклами

3 коментара за “АНТАГОНИЗЪМ

  1. Антагонизъм е борба за оцеляване,между животинските индивиди, както е казано в учебника по биология, който аз лично трябваше да чета много и внимателно, тъй като собствения ми чичо ми я преподаваше. Та и той така казваше, че този антагонизъм за жалост го има и то много по силно изразен и сред човешките индивиди. И ТОЯ мойя чичо го наричаше още не спор, противоречие, или борба , а омраза. Той затова и много обичаше любовта. Тя е приятелство, самоотдаване, саможертва, компромис и т.н.т. И мноого, много далеч от антагонизма.Та щеше да е много хубав светът и хората, ако беше си останал антагонизма само при животните.Поздрави от MÜNCHEN

  2. За приятелството-то е без думи. Чувство, което те кара да се самислиш. И когато усетиш, че не си сам , значи го имаш-ПРИЯТЕЛЯ,който в нужда се познава,този, който рани от твоите болки има, и този който не бърше сълзите ти, а този, който не те кара да плачеш. Прекрасна тема отвори, приятелите са много важна част от живота ни.

  3. Искам да поздравя моя Ежко Бежко за именният му ден и да спомена неговите дядовци, които си отидоха от нас, много жалко и тъжно, нека ни е жив и здрав малкия ми Никола. МНОГО те обичаме миличък. Еля Лели и Батко Димчо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s