Чиста случайност или въпрос на личен избор?


Бог не пита никого дали ще приеме живота, който му вдъхва. В случая има място за личен избор. Длъжен си да приемеш живота и от теб зависи единствено как ще го живееш!

Хенри Уорд Бийчър

Има ли я избщо случайността? Аз да си призная малко се съмнявам! Още не ми се е падала шестица от тотото без да пусна фиш, не са ме избирали за депутат без някой да гласува за мен и без да ми е издигната кандидатура не съм вкарвал и гол във футбулен мач без да взема участие в него! Низ от случайности – какво значи това? Времето мястото и хората в него случайнили са? Толкова събития се опитваме да си обясним на моменти и понякога забравяме за собствената си роля в тях – за личният ни принос към тях и за това как самите ние повлияваме на случайностите! Преди време ми попaдна една книга на Хал Ърбън, за която намерение да разкажа по-подробно имам за в бъдеще, тъй като тиражът и отдавана е изчерпан и трудно се намира! Но сега на въпроса….

Не е ли все пак всяка случайност плод на предварителен наш личен избор? Ден след ден върху всеки човек се струпват безброй дилеми и това да изберем е толкова трудно, че понякога прибягваме и се усланяме на чуждото мнение, инстинкта си и вътрешния си глас! Къде тогава е случайността – значи все пак ние решаваме дори да е с чужда помощ! Дали решенията ни са правилни само времето може да каже но и с него разполагаме пак самите ние! В онова, което ще се случи пак сме ние! Е…….? Фактори, които влаят много но пак ние ги съобразяваме!

Една от най-фаталните грешки, които хората допускат, е да си мислят, че животът е едно голямо „трява да“. Трябва да ходя на работа, трябва да ходя на училище, трябва да пазарувам, да се подстрижа, да организирам едно или друго, трябва да правя милион какви ли не неща. Истината обаче е, че ние „не трябва“ да правим, каквото и да било. Някой неща са от значение и наистина е добре да бъдат свършени, но никой от нас не е задължен да ги прави!

Личния избор обаче е свързан и с нещо друго а то е компромиса и уважението на другия! Има в живота на всеки от нас хора, на които държим и именно заради тях понякога е добре да обмисляме много добре онова, което вършим и какво бихме им причинили с действията си! Знам как ще възкликнат повечето от вас и ще попитате какво става тогава с нашия личен избор? Ами става това, че щом ства въпрос за нашия то тогава и тези хора са част от нас и няма как да го забравяме! Не е престъпление избора ни да бъде такъв, че комфорта, който искаме да си създадем да е и комфорта за хората до нас тези, които имат значение-личния избор далеч не трябва да означава егоизъм!

Винаги, когато пожелаем можем да променим направлението на живота си, защото всичко, което правим е плод на нашия личен избор. Колкото и да твърдим, че „трябва“ или сме „принудени“ да правим едно или друго, истината е, че всичките ни мисли, решения и постъпки са наш личен избор – простичко но велико откритие!

Примерът в това видео е доста забавен за това как трябва понякога да решаваме 🙂

Красноречие (или златните правила на общуването)

Или този пример:

Няма как! Може и без….!

или този 🙂

Моята борба 🙂

Следва……

Advertisements

3 thoughts on “Чиста случайност или въпрос на личен избор?

  1. По-добре с кротко.Иначе става много неприятно.На всичкото отгоре ако по цял ден само с разправии работя докъде ще му излезе края?Това е екипна работа и е най-добре да се пази някакъв климат.Така има по-големи шансове за постигане на набелязаното отколкото с грубо отношение.

  2. Lilia не схванах много идеята на коментара ти но може би се отнася до друг материал? Иначе за климата съм напълно съгласен – без него не се получава!

  3. О колко умно. Пьрво ,НЯМА ТРЯБВА, има ИСКАМ,и второ АЗ,СЬМ ТОЗИ,не някой друг,и трето ,НИЩО НЕ Е СЛУЧАЙНО,,,,.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s