Личният избор възможност да се откриеш


За Хал Ърбън , книгата „20 златни правила“ и впечатленията си, от това какво прави и какъв човек е всъщност ви споменах в материала си „Чиста случайност….

 

Днес спазвам обещанието си да споделя в повече детайли онова, което е важно да знаем за да можем! Или знаем ала не искаме…….

Между хората и животните има само няколко различия? Независимо дали наблюдаваме домашното си куче, слона в зоопарка или някой планински козел, ще видим, че всички правят едно и също. Животните се хранят спят, търсят подслон и се размножават. Всички тези действия са резултат на инстинкти. Съществуването на животните е направлявано изцяло от техните инстинкти. Единствената им цел в живота е да оцелеят. Те реагират на заобикалящия ги свят, кото средата, в която живеят, обуславя поведението им.  Затова и лесно могат да бъдат дресирани!

По какво се отличаваме ние от тях? Имаме същите части на тялото и функции на организма. Подвласни сме на същите първични потребности и на инстинкта за оцеляване. И ние като животните реагираме на онова, което се случва в света около нас и се оставяме средата да определя поведението ни. Независимо дали ни харесва да го признаем, ние също можем да бъдем дресирани. Единствената разлика между хората и животните е в това, че за нас не е задължително да живеем по този начин! Защото ние, хората, притежаваме и още нещо, освен инстинкти: способността да избираме! Именно това ни отличава от животните. И ако не използваме тази си способност, различията помежду ни ще се стопят напълно! Защото в такъв случай ние не правим нищо друго, освен да оцеляваме. Вместо да живеем ние просто съществуваме!

Изходната точка към един по-щастлив и удовлетворителен живот е да осъзнаем, че разполагаме с възможности за избор!

Винаги са ме изумявали извиненията, които си намират хората, за да не се възползват от предоставените им от живота нови възможности за избор: не разполагам с достатъчно пари, нямам време, обстоятелствата са неподходящи, лош късмет, времето е лошо, уморен съм, нямам настроение и …….  Истината обаче е, че хората просто не виждат възможностите. Все едно да си затворен някъде и в джоба ти да има ключ, но никога да не го използваш просто защото не знаеш, че той е там!?

Разберете, че разполагате с неограничен брой възможности за избор – повече, отколкото можете да предполагате. Важното е да осъзнаете, че те съществуват всеки ден и всеки миг от живота ви! Личния избор а не случайността определя как да живеем.

Живота е низ от възможности за личен избор!

От мига, когато се събудим сутрин, до момента, когато вечер заспим, ние непрекъснато правим един или друг избор. Ако не го правим ние самите, то значи някой друг или нещо друго го прави вместо нас….!? Нима ще се оставим друг да живее нашия живот?

Всяко човешко същество е способно да бележи огромен напредък по отношение на своето развитие и самоусъвършенстване, да увеличава и подобрява постиженията си. Изходната точка за това е да осъзнаем възможностите си за избор, след което да вземем правилните решения!

Преди да го направим нищо няма да постигнем!!!

Огледайте се около себе си. Какво става с живота на повечето хора – нищо особено! И независимо дали го осъзнават или не, тази сивота е в резултат на техния личен избор: избора им да приемат безропотно, каквото им се стовари на главите, да оставят нещата просто да се случват, да се задоволяват с минималното но сигурно – дори това да не е толкова добро за тях, да се оставят други хора да мислят вместо тях и да изберат просто да съществуват ден за ден!?

Както вече споменах в първа част една от най-фаталните грешки, които хората допускат, е да си мислят, че живота е низ от  едно голямо „трява да“. Трябва да ходя на работа, трябва да ходя на училище, трябва да пазарувам, да се подстрижа, да организирам едно или друго, трябва да правя милион какви ли не неща. Истината обаче е, че ние „не трябва“ да правим, каквото и да било. Някой неща са от значение и наистина е добре да бъдат свършени, но никой от нас не е задължен да ги прави!

Аз самия не веднъж съм бил изправен пред дилемата да взема трудното решение дали да направя компромис и да постъпя така, защото се налаги или да избера собствения си мотив.  За моите вече 40 години 🙂   като повечето хора съм изпадал в тежки затруднение и буквално съм се гърчил от безизходицата. Рискувал съм семейството ми да замръкне без ток и броейки стотинките за памперси пак съм отказвал финансови предложения и служебни постове, които не са, онава за което съм се борил и мечтал – личен избор!

Никой не може да отнеме свободата и правото на личен избор, което ни е дал самия живот с раждането ни!

Аз сам решавам дали в слънчев ден да прекарам в планината или да жуля Johnnie в барчето, да пуша или не – айде това е и воля но и избор и той личен!

Винаги можем да променим направлението на живота си, защото всяка постъпка е наш личен избор! Колкото да твърдим, че „трябва“ или че сме „принудени“ да направим нещо, истината е, че всички мисли, решения и постъпки са наш личен избор!

Осъзнаем ли, че всичко което правим, е плод на нашия избор ще започнем да поемаме по-голяма отговорност за живота си и да упражняваме по-ефективен контрол върху него! Ние сме плод на собствения си избор!

Най-важното е не това какво ни се случва, а как се справяме с онова, което ни е сполетяло!

Най-важен е личния избор – как да възприемем и да постъпим по отношение на едно или друго нещо в живота ни!


Advertisements

3 thoughts on “Личният избор възможност да се откриеш

  1. Pingback: ДИАГНОЗА НЕУДАЧНИК « Преди да полетиш

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s