ЛИЧЕН ИЗБОР – ОТНОШЕНИТО КЪМ ЖИВОТА!


На човека може да му бъде отнето всичко, освен едно: най-висшта от всички човешки свободи – да избира собственото си отношение към житейските обстоятелства, независимо какви са те: да избира собствения си път в живота!

Виктор Франкъл

Из „20 златни правила“ на Хал Ърбън….

Живеем в един несъвършен свят, населен с несъвършени човешки същества, като нас самите. Никой не може да ни гарантира, че в живота ще ни бъдат спестени болките и разочарованията. Нито да ни обещае, че ще живеем в безопасност и ще имаме пълен контрол над онова, което ни се случва. Но в тази наша участ не сме сами. Всяко живо същество е подвластно на същата предопределеност.

Всеки човек на този свят се сблъсква с несправедливостта и страда от съществуващите болка и загуба. Въпросът е не „дали” а „как” изживява подобни изпитания на съдбата.

Хората, които успяват в живота не си затварят очите пред неговата несправедливост. Те се научават да я приемат като неделима негова част и да я преодоляват по-градивно!

Може би поради тази причина толкова много хора изписват на видно място в домовете и офисите си прочутата „Молитва за душевен мир” на Райнхолд Ниебухър:

Господи дай ми……

душевната сила да приема нещата, които не мога да променя,
куража на онези, които мога,
и мъдростта да правя разлика между тях.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕЩА ЗА ИЗБОР

Не е наш избор да се родим или не. нито е наш избор това, че някой ден ще умрем. но затова пък периода между тези две събития – онова, което наричаме живот – ни предоставя свободата да избираме между безкрайно много възможности.  На някой от тях е очевидно, че трябва да се спрем, защото те се обуславят от характера на обществото, в което живеем. Но пък изцяло от нас зависи да избираме приятелите си, професионалните си занимания, начина си на живот, политическите си пристрастия, вярата си, къде да живеем, каква кола да караме, каква музика да слушаме…. 🙂 Но има и други неща, които подлежат на нашия личен избор и които, макар и не толкова очевидни са, далеч по-важни за живота ни. Тези неща или не ги съзнаваме или просто не се замисляме за тях. А не би трябвало да е така, защото именно те определят качеството на живота ни на този свят.

Въз основа на собствения си житейски опит, ще посоча най-важните неща, които подлежат на нашия избор:

Свободни сме сами да избира ме своя характер – това какви хора ще станем. Можем да се оставим да бъдем моделирани от други хора и от средата, в която живеем. Но можем да изберем пътя на самоусъвършенстването. Или можем да станем по-малко от това, на което сме способни по природа, или можем да развием и разгърнем в пълна мяра своя потенциал.

Свободни сме да избираме своите житейски стойности. Можем да оставим медиите и модата да ни казват какво е от значение – за живота, света,обществото и нас самите или пък сами да решаваме кое е важно и стойностно. Можем да позволяваме постъпките и поведението на другите да определят житейските ни стандарти или да основаваме върху онова, което знаем, че е правилно и добро.

Свободни сме да избираме подхода си към сполетелите ни беди и нещастия. Можем да се оставим трудностите и трагедиите на живота да ни смажат, да се предадем и затънем в тресавището на самосъжалението. Или да изберем да потърсим и открием в себе си извор на душевна сила, да устоим и да извлечем колкото е възможно повече щастие и удовлетворение от онова, животът ни е отредил!

Свободни сме да избираме колко неща ще научим. Можем да възприемаме учението като досадно и неприятно задължение или да гледаме на него като прекрасна възможност за усъвършенстване. Можем да бъдем ограничени или с открит ум; можем да бъдем закостенели или непрекъснато да се развиваме и израстваме.

Свободни сме да избираме какво ще постигнем в живота си. Можем да оставим обстоятелствата или други хора да определят какви да станем и какво да правим или сами да избираме пътя и целите си в живота си. Можем да бъдем недисциплинирани и лениви или да бъдем самодисциплинирани и да работим усилено.

Свободни сме да избираме в какво да вярваме и своята житейска философия. Можем да пренебрегнем своята духовна природа или да я приемем като значимо измерение на живота. Можем да се кланяме на удоволствията и материалните неща в живота или да се стремим към далеч по-значимия духовен свят.

Свободни сме да избираме целта и смисъла на живота си. Можем да съществуваме безцелно или да търсим смисъла на живота си, а после и съответния на него начин, по който да живеем. Можем да живеем единствено за собствено удоволствие или да открием някаква по-голяма кауза, която ще ни помогне да разбираме и изживяваме по-пълноценно живота.

Свободни сме да избираме отношението си към живота, въпреки обстоятелствата. Това е най-важния избор, който бихме могли да направим, защото той засяга целия ни живот!

5 коментара за “ЛИЧЕН ИЗБОР – ОТНОШЕНИТО КЪМ ЖИВОТА!

  1. Много си сложен и неразбираем за някой, но толкова по добре, тькмо знаеш , с кого да говориш и с кого не, за нещата от живота.

  2. Прекрасно казано – точно и ясно!…въпросът е ,че да избереш пътя да си различен от масата ти носи доста проблеми/от всякакво естество/…,но си струва!

  3. Матеева права си, че си струва! Това да си различен не винаги е избор обаче. Хубавото в случая е, че много хора са различни по-природа и го осъзнават. Неприримостта на мислещите правилно и отстояването на креативните идеи поражда положителното!

  4. Pingback: Утре започва от днес… « Преди да полетиш

  5. „Свободни сме да избираме отношението си към живота, въпреки обстоятелствата. “ – Точно казано, това е и моята истина за живота ………

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s