Навик


Истината е, че единствената ралика между успелите и неуспелите хора се крие в техните навици.

Ог  Мандиго

из „20 златни правила“

Всички ние сме рожба на своите навици! Всяко повторение на дадено действие води до неговото затвърдяване и укрепване, до превръщането му в навик – въжето става кабел а много често и окова. Така неусетно ставаме олицитворение на нашите навици. Преди повече от триста години английския поет Джон Драйдън казва по този повод: „Първо ние създаваме навиците си, а после, навиците ни създават нас“.

Думата „навик“ произлиза от латински и първоначалният и смисъл е бил „дреха“ или „част от облекло“. И като всяка дреха, ние носим навиците си ежедневно. Всъщност нашата индивидуалност се състои от мисловната ни нагласа и възгледи, от навиците ни и от външния ни вид.

Създаването на навици е част от човешката същност. Никой не може да го избегне. Хората не биха могли да не си създават навици. Но могат да помислят за това какъв тип навици си създават! Независимо дали ни харесва или не, всички ние сме роби на своите навици. И в крайна сметка навиците, които сме си създали, действат или в наша полза, или в наша вреда!

Истинския проблем е, че никога не се подчертава достатъчно настойчиво необходимостта от създаването на добри навици. Може би чуваме „добър“ и „навик“ употребявани заедно единствено когато някой учител изтъква, че трябва да си създаваме добри навици за учене. Но щом като добрите навици водят до успех в училище, следователно те могат да водят до успех и в другите области на живота. За съжеление нашите лоши навици неизменно получават повече внимание – и от нас самите, и от другите хора – което само ги затвърждава и укрепва. Наложително е да изместим фокуса на вниманието от лошите към добрите навици, както и да вложим повече енергия и усилия в създаването на добри навици. В тази посоко е добре да знаем колко щедро могат да ни се отплащат те!

Един коментар за “Навик

  1. Pingback: Навик или природа!? « Преди да полетиш

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s