Опаковката на душите ни


key_ornament_01

nokia2012 (59)

Живота не е сладкарница! Той прилича по-скоро на ресторант – от едни неща ти накиселява, от други нагарча, но сладкото винаги е на дъното и десерта обикновено се сервира накрая! Когато в онези незабравими 80-те години на миналия век даскалите тичаха с ножици след нас да ни режат косите, едва ли са си давали сметка, че по-скоро режат от мечтите ни!? Свободата е стремеж който подтиква хората до какви ли не действия. Свободата поражда събития които променят живота и съдбите на милиони хора. Докато едни дърпат щепсъла на магнетофона и гасят осветлението по време на забавата във физкултурния салон, други с кирка в ръка и воля за свобода събориха Берлинската стена…..! Сега времената са други. Рок-групи, заради които трудно някой завършиха средно образование днес гастролират свободно в България! Много от хората, които преди 20 години стискаха ножиците в ръце днес ръкопляскат от първите редове – да се смееш ли да плачеш ли? Дали в резултат на промяна в мисленето или заради принудителна трансформация и стремеж да се адаптират към новото време много хора днес вече са други!

Опаковката ни се променя всеки ден! Сменяме стила си на обличане с надеждата да променим отношението на хората към нас, и се опитваме да променим и мнението им, но в крайна сметка винаги си оставаме същите – такива каквито сме се моделирали сами, вършим неща които първо на самите нас ни се иска, и в повечето случаи удовлетворяваме потребностите  на другия до нас само ако налице е съвпадение в желанията ни!
Наскоро прочетох нещо което винаги съм смятал, че е ежедневно явление, но след всеки подобен пример много бързо хората забравят, че визията е една от причините да се отнасяме не както трябва към важното в живота!

На млад мъж му предстояло съвсем скоро да завърши гимназия. От дълго време той не откъсвал очи от един спортен автомобил в близкия магазин и тъй като знаел, че баща му може да си го позволи, му казал, че си мечтае това да е подаръкът му за завършването.
Този ден приближавал и младежът започнал да очаква от баща си знаци, че е купил колата, На самия ден баща му го извикал в кабинета си. Казал му, че е горд да има толкова чудесен син и че много го обича. После му подал красиво опакована кутия. Любопитен, но и леко разочарован, синът отворил кутията и намерил вътре красива Библия с кожена подвързия, на която със златни букви било избродирано името му.
Ядосан, младежа изкрещял:
– Имаш толкова пари и да ми подаряваш Библия! Изхвърчал бясно от кабинета на баща си, оставяйки подаръка на масата, след което напуснал дома си….
Минали години и младия мъж пожънал много успехи в начинанията си. Един ден получил телеграма, че баща му е много болен и е на смъртно легло. Докато пътувал към дома си обаче старецът починал! Когато пристигнал в бащината си къща, сърцето му се изпълнило с тъга и съжаление. Започнал да преглежда документите на баща си и между тях намерил все още новата Библия, точно както той самия я бил оставил преди години. Със сълзи на очи я отворил и започнал да преглежда страниците.
Бащата грижливо бил подчертал ред 7:11 от Евангелие на Матей: „Щом вие, въпреки че сте зли, знаете как да давате добри дарове на децата си, то колко повече вашият Баща в небесата ще дари добри неща на онези, които поискат от него“!
Докато мъжът четял тези думи, от страниците изпаднал ключ за кола с името на търговеца, в чийто магазин магазин била изложена. До името на търговеца била датата на завършването на момчето и думите: „ПЛАТЕНА 100%“.

Историята на Джериес Авал която разказва в книгата си „Скрития дар“ е само малък пример за това как водени от желанието си за нещо не виждаме почти нищо което някой е направил за нас, а именно под опаковката на подаръка който живота всеки ден ни поднася се крие всичко от което имаме нужда……!

Автора на тази история искрено се надява, че тя ще ни вдъхнови да търсим и откриваме необикновеното в обикновените неща, защото както се казва „Ако вашият подарък не е опакован, както сте очаквали, то е защото е бил опакован много по-добре“!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s