ТЪЖНО И ТРАГИЧНО….. ЦЕНАТА НА (НЕ) УСПЕХА


bg imposible1

Тази снимка е направена в Швеция през Август 2012г !!! Искаше ни се да имаме такава и тази година от Швейцария, но…….. Има наредби, точки и алинеи в „Нашите” закони според които това е невъзможно!!! Красимир Костов премина през ада, за да разберем, че щом живееш в България самия ад изглежда като рай в сравнение с мъките в родината си!

Ministerstvo na sporta

Вижте какво гласи и конкретната наредба:!

НАРЕДБА № 1  за финансово подпомагане  на спортни дейности

Издадена от Министъра на младежта и спорта.

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1. (1) С тази Наредба се определят условията и редът за финансово подпомагане от Министъра на младежта и спорта на дейностите на лицензирани спортни организации и техните членове, на спортисти (СК по триатлон Красимир Костов гр. Сливен е пълноправен член на три лицензирани спортни организации! А именно: на БФ по триатлон, Асоциация Спорт за всички, и Български колоездачен съюз!) и на учебно-тренировъчната и спортно-състезателната дейност в държавните спортни училища, както и редът за отчитане и доказване на целесъобразността на разходваните средства.

(2) Размерът на средствата за финансово подпомагане се утвърждава ежегодно от Министъра на младежта и спорта.

Чл. 2. (1) Средствата по чл. 1 се предоставят за осигуряване изпълнението на дейности по разработени и утвърдени програми в областта на:

  1. олимпийската подготовка;
  2. развитие на спорта за високи постижения;(Ако рекорда на Краси „Лондон – Париж” и редицата други негови рекорди, квотата за Хавай и финала на световното първенство по супертриатлон (където България няма още класиран участник) не са високи постижения не знам кое друго може да е такова?)!
  3. развитие на спорта за учащи и спорта за всички, в това число и спорта за хора с увреждания;
  4. провеждане на домакинства на международни спортни състезания на територията на Република България;
  5.   развитие на спортните клубове.Тук наистина съм затруднен да тълкувам тази точка…… Спортния ни клуб съществува вече четвърта година и е подготвил десетки състезатели в различни спортове и дисциплини донесли на България медали от световни европейски и олимпийски състезания! Как да го развиваме без финансова и каквато и да е подкрепа от институциите в България???

С едно нещо не мога да се примиря…. Как само заради липсата на едни пари, които ги има и се харчат поголовно и безразсъдно за нелепи демонстрации на имидж и реклама една идея не може да бъде осъществена…..  Добри хора го подкрепят и помощта на малцина претърпя операция на коляното, регистрира се за участие в Швейцария, има самолетен билет и сега…….не може да замине и да участва на последното състезание в кариерата си……. Нощувките, престоя и пътните разходи няма от къде да дойдат……  Мечтаната квота за Хавай е все по-далеч и все по-невъзможна! Министерството на спорта каза не, Общината каза не, бизнеса каза не, телевизиите и продуцентите казаха не на желанието му да победи и на скромното му екипче пак няма да има и една фирмичка от България…….! Краси иска да победи в триатлона, да победи апатията и бездушието, да победи безверието, но…… „Наредба номер 1“ според която всъщност той има право на подкрепа в неговия случай не разрешава….. Защо ли???

Едни 2500 на този етап са нещо което той не заслужава……. Тъжно и трагично…… Гледате телевизия нали? Формати и реалита в които са изсипани стотици хиляди ни заливат ежедневно! „Валя и Моро” обикалят света за да ни показват как се псува на Български и за това пари има, а за това, че един човек иска да преплува 3.8 км, да кара велосипед 180 и да пробяга 42 км. за време под 10.30 часа пари няма….. Тази с българското знаме снимка обаче не струва и лев за факторите в обществото ни днес!?

Помните ли филма “Форест Гъмб” и епизода, в който героят на Том Ханкс бягаше непрекъснато и колко хора тръгваха след него, завладени от желанието и ентусиазма му? Откъдето минеше, след него тръгваха тълпи, за да го последват! Това обаче, за голямо съжаление, може да се случи само далече от България! Затворени в черупката си, отдавна сме се примирили с безсилието си. Едничката ни цел да оцелеем и да се изхраним ни прави все повече уязвими и безсилни да се борим и да се справяме и с най-малките предизвикателства! Протестите пред парламента периодично събират и обединяват хората, но когато е застрашена личната им съдба. Повече съпричастност към другите около нас винаги е липсвала по географските ширини, населяваните от нас! Краси не е сам, но след него тичат само шепа хора, които се броят на пръстите на едната ми ръка! Ръка, хем протегната за помощ, хем свита в юмрук – свит за борба и свит от яд! Човек е голям, колкото са големи  мечтите му и никога не трябва да се предава, но……. Колко дълго можеш да мечтаеш, ако все пак мечтите ти се изплъзват в собствената ти държава, сред приятелите ти…….?

         България има природни богатства, България има народ несломим, България има от всичко по малко, но защо не можем да бъдем, когато е необходимо “Един за всички и всички за един”?     МНОГО Е ЖАЛКО!!!

Социалната отговорност като много други неща днес е придобила образа и проекцията на кривото огледало! Не е нормално при каузи, за които държавата нехае, човешката надежда да лежи върху един sms… Не е нормално да превръщаме в просия един дълг. Не е нормално за онези неща, за които избираме управниците си, да плащаме ние – тези, които им плащаме на тях да бъдат това, което са и за което сме ги избрали! Как да възпитаваме децата си в ценности днес, които вместо да ги правят по-добри, ще ги направят по-бедни и неудачни утре……!? Лъскавата опаковка превърна ежедневието ни в каталог, вместо в роман и история. Материалната зависимост е пропаст пред похода на успеха, за който полагаме усилия, водени от таланта, който притежаваме. Ако уменията и качествата на децата ни не са осребрени, то те никога не биха имали шанс да покажат онова, на което са способни. Как стана така…..? Ако един родител няма възможност да плаща детето му да практикува онова, което умее, то просто ще стои отстрани и ще гледа онези, които не умеят, но плащат…..

Според мен, една от причините на последните олимпийски игри в Лондон да имаме два медала и половина, се крие точно тук! И ако един ден се приберем без медал, няма да съм изненадан – отговор за това имам още днес!

 За да осъществи Краси своята мечта на пук на всичко нелепо и всички анти патриоти, и да има възможност да докаже пред света своите способности можем да му помогнем! Ние всички негови приятели и почитатели! Нека направим възможно заминаването му за Швейцария на 23-ти този месец и да се гордеем, както с него така и с Българското знаме!

Банковата сметка на която всеки може и с каквото може да помогне е:

BG29RZBB91551003296449

Да си пожелаем успех и покажем, че ни има!

Един коментар за “ТЪЖНО И ТРАГИЧНО….. ЦЕНАТА НА (НЕ) УСПЕХА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s