ПРЕД НЕГО ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ


ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ

Из Стражева кула (2002)

ДЖОН АДАМС, който станал вторият президент на Съединените щати, бил един от подписалите историческата Декларация за независимост, която съдържа следните благородни думи: „Ние смятаме тези истини за очевидни — че всички хора са сътворени като равни.“

Един мъдър мъж от миналото писал: ‘Човек властва над човека за негова вреда.’ Тези думи са истина независимо дали управляващите са отделни личности, или цели класи. Когато една група от хора издига себе си над друга, неизбежно настъпват нещастия и страдания.

Пред Бога всички са равни

Дали на някои групи от хора е присъщо превъзходство над други групи? Не и в божиите очи.

В Библията се казва: ‘Бог е направил от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на земята.’ (Деяния 17:26) Освен това Създателят „не лицеприятства пред първенци, нито почита богатия повече от сиромаха, понеже всички са дело на Неговите ръце“. (Йов 34:19) Всички хора са родствено свързани и пред Бога всички са родени равни.

Помни също, че когато човек умре, всички претенции, че превъзхожда другите, изчезват.

 „Мъдрите умират, и еднакво с тях погиват безумният и несмисленият … Но човекът не пребъдва в чест; прилича на животните, които загиват.“ (Псалм 49:10, 12) Независимо дали сме царе, или роби, тези вдъхновени думи са в сила за всеки от нас: „Мъртвите не знаят нищо, нито вече придобиват … Няма ни работа, ни замисъл, ни знание, ни мъдрост в гроба, гдето отиваш.“ — Еклисиаст 9:5, 10.

В очите на Бога ние всички сме родени равни и всички умираме равни в смъртта. Колко е безсмислено тогава една група от хора да бъде извисявана над друга през краткия ни живот!

За да покаже, че никой от неговите последователи не трябва да издига себе си над събратята си по вяра, Исус е казал: „Вие недейте се нарича учители, защото Един е вашият Учител, а вие всички сте братя. И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, Небесният. Недейте се нарича нито наставници, защото Един е вашият Наставник, Христос. А по–големият между вас нека ви бъде служител. Но който възвишава себе си, ще се смири.“ (Матей 23:8–12) В очите на Бога всички истински ученици са равни във вярата.

 „Всички сте Божии чада чрез вяра в Исуса Христа. Понеже всички вие, които сте се кръстили в Христа, с Христа сте се облекли. Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса.“ — Галатяни 3:26–28.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s