Стига да искаш


Да на думи е лесно, но защо не и на практика!? Примери много. Ще каже някой, „да, ама аз колко съм ги слушал такива….. На чужд гръб и сто тояги са малко! Нека да нямаш за хляб и за сметки, пък ще те питам аз“…….

Малодушието е най-тежката диагноза, но и за него предполагам има лек. Дори и временно, то може да бъде притъпено, и точно тогава е момента да се стимулира вярата и в най-големия песимист.

 Обикновено материалните блага и парите връщат усмивката на „малкия човек“ и вярата му в доброто и самия него, но рецептата и резултата, както при всяка друга диагноза са временни. Все пак всичко материално е оскъдно и в един момент става недостатъчно и недостъпно. Значи……., не е панацея! Особено ако си хейтър по природа, ако си човек, който обичайно е в позицията да се отнася негативно към нещо, което повечето хора одобряват; негативен, враждебно настроен тип с постоянно критично мислене и отношение към всичко и към всеки, и ако мразиш всичко около себе си. Тогава усмивката ти трудно ще се върне, дори и с пълен портфейл и дебитна карта. Ако си вечно несъгласен, недоволен, скептик и човек, чието единствено призвание е да мрази всички и всичко, ако намираш недостатъци във всичко, което не е твое не притежаваш или не може да правиш….., то ти си обречен на неуспеха! По-лошото е, че тогава си в състояние да провалиш и другите около себе си! И понеже за хейтъра е характерна липсата на достатъчно интелект е налице и неосъзнаването му на самия себе си, и проблемите до които води всичко това!

Песимизъм е другата характерна черта и причината за неуспеха на „малкия човечец“.  Отношението към действителността, което се изразява в недоверие в бъдещето, в схващането, че в света преобладава лошото и склонността да се вижда светът в мрачна светлина може да погуби всеки – Ако храниш тези възгледи и демонстрираш подобно отношение си обречен на провал!

Много малко е нужно. ВЯРА!

Вярата е в основата на всеки успех! С вяра се продоляват по-лесно разстояния, проблеми и предизвикателства. Човек се справя по-лесно с всичко, ако вярва тогава успеха е по-близо.  Вярата е много важно понятие за всеки човек. Често в живота ни се налага да взимаме едни или други решения, опирайки се именно на вярата, тъй като не разбираме напълно обективно какво се случва и защо. Вярата е най-важното условие за съществуване, но ако поведението ни във вярата не усилва нашето разбиране, тогава ние се превръщаме в заложници на различни вярвания, лишавайки себе си от реалната съзнателна преценка за това какво ни дава тя и защо ни е необходима.

МОРАЛ

Личният и обществен морал са в основата на философията на великия китайски мъдрец Конфуций, живял между 551 и 479 г. пр. н.е. и определил разбиранията на народите в Китай, Корея, Япония и Виетнам.

Неговата мъдрост, фокусирана върху морала, справедливостта и равенството, е непреходна. Столетия след смъртта му възгледите и препоръките му за живота остават ценни, включително за съвременния човек. Затова, без да има актуален повод, предлагаме да ви припомним някои от светлите му житейски уроци. Подбират ги авторите на Adme.ru.

Конфуций казва следното:

• Просто продължавай напред. Няма значение колко бавно се движиш и колко дълго вървиш. Важното е да не спираш. Ако продължаваш да следваш правилния път, накрая ще стигнеш желаната дестинация. Успешният човек е този, който е верен на идеята си и въпреки обстоятелствата се движи към целта си.

• Приятелите ти имат значение. Никога не се сприятелявай с някой, който не е по-добре от теб. Твоите приятели са твоето бъдеще и пророчество. Ти ще бъдеш там, където те вече са. Това е добра причина да потърсиш приятели, с които се движите в една и съща посока. Обгради се с хора с огън в сърцето.

• За хубавото се плаща. Лесно е да мразим, трудно е да обичаме. Всичко добро е трудно за постигане. Много по-лесно е да се получи нещо лошо. Това обяснява много неща. По-лесно е да се изпраща отрицателна енергия. Тя е по-лесна да се оправдае. Любовта, прошката и щедростта изискват много сърце, голям ум и много усилия.

• Първо подготви инструментите си. Продължителността на живота зависи от постоянството и усърдието. Успехът се определя от предварителната подготовка. Каквото и да правиш, трябва да си подготвен. Когато го сториш знай, че е имало смисъл. Дори и най-големият провал може да ускори пътя ти към успеха.

• Няма нищо лошо, че си направил грешка. Не се притеснявай за нищо. Не позволявай грешката да развали деня ти. Не позволявай негативността да се задържи в мислите ти. Нищо, че си сгрешил. Празнувай грешките си!

• Обърни внимание на последствията. Когато си ядосан, мисли за последствията. Винаги помни, че трябва да запазиш самообладание и да мислиш за последствията.

• Направи корекции. Ако е очевидно, че целите ти не могат да бъдат постигнати, не променяй целите, а регулирай действието за постигането им. Ако целите ти не могат да бъдат изпълнени тази година, сега е добър момент да измислиш план за постигането им.

• Можеш да се учиш от всеки, като определиш добрите черти на човека и ги имитираш и разбереш различните му минуси. От абсолютно секи можем да се поучим. И от мошеника, и от светеца.

• Всичко или нищо. Каквото и да правиш, прави го само с цялото си сърце. Ако се захванеш с нещо, отдай му всичко, на което си способен, или не го прави изобщо. За да успееш в живота се изисква да дадеш най-доброто от това, което можеш, и тогава ще живееш без съжаления.

Не живейте в отрицание. Опитайте се да премахнете негативната си нагласа от анализа на която и да е ситуация. Животът невинаги идва с лесни обяснения и решения. Винаги допускайте по-оптимистичния сценарий. Ако приятелите ви пропуснат да ви поканят на някое парти, не си правете веднага заключението, че те ви мразят. Вероятно не са ви игнорирали нарочно, а за постъпката им има друго разумно обяснение.

Възможно ли е негативното мислене да съсипва живота ви? Прочетете ТУК…..

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s