Аз и моя град


sliven-my-love

Празнуваме днес Димитров ден – народен и православен празник, отбелязван на 26 октомври в памет на свети Димитър Солунски.

Dimitar Mitev from Sliven

Dimitar Mitev from Sliven

Той е роден през 3 век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. Аз пък съм роден в Сливен и то доста по-късно, а баща ми (поклон пред паметта му) беше шофьор. Кръстен съм на дядо си Митьо, и често майка ми мир на душата и (като ми се ядосваше или пък беше весела от някой мой майтап) ме наричаше така 🙂 . След неговата смърт (на баща му) император  Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убиват с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби и руснаци.

На този ден празнуват: Димитър, Димислава, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян/а, Диан/a.

Датата 26 октомври е приета и за ден на градовете Сливен, Видин и Айтос.

Димитровден е приет също като ден на строителя, макар аз да познавам доста строители, които празнуват всеки ден и те като мен….. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството където доста често съм ангажиран и аз в домашни условия :). Професионален празник и на ковачите, техниците като мен, инженерите, металурзите и сигурен съм и метълите или поне по-голямата част от тях :).

Димитровден се характеризира с обредно полазване — гадаене по първи гост. Обредът тук се нарича булезен, булезване или полязка. Изпълнява се също и на Игнажден. Вярва се, че ако първите полазници са момчета, през година ще се раждат повече мъжки животни. Ако полазникът е добър и имотен човек, годината ще е здрава, плодовита и благополучна. В това отношение съм доволен, защото моя първи гост днес беше момче, италианец и свири на китара. Или ще ходя в Италия скоро или ще започна да уча китара….. На Димитровден започват годежите и сватбите, момите извиват сглядно хоро пред ергените и техните родители. В старопланинските райони следят ако срещу празника месечината е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще са пълни с мед, а кошарите ще са пълни с агънца. Иманярите вярват, че в нощта на Димитровден небето се отваря и заровените жълтици проблясват със синкав пламък. По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави именниците. На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко и пилешка яхния — от петел, ако именникът е мъж и от кокошка, ако е жена. Сервират се зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква. Абе голям берекет с две думи…… Хубав и много важен ден (за какъвто и аз се определям като цяло)!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s